Foglalkozás

Kézműves, zománcműves, művészetterapeuta

Művészeti tanulmányaim

  1. február - 2016. június

Komplex művészeti terapeuta

Wesley János Lelkészképző Főiskola (főiskolai szintű továbbképzés), Budapest

  1. szeptember - 2007. június

Zománcműves

Kós Károly Művészeti Iskola, Debrecen

Egyéb tanulmányaim

  1. szeptember - 2012. június

Egészségügyi Szociális Munkás (MSc, abszolutórium)

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (egyetem),Pécs

  1. szeptember - 2009. június

Általános Szociális Munkás

Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara (Főiskola), Nagykőrös

Alkotótáborok (továbbképzések)

Népművészet Ifjú Mestere tábor, Kiscsősz, 2020. július

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, kézműves tábor, Serzhann Basirov ( kazah ötvösművész) kurzusa, Békéscsaba, 2020. július

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, "Gyertek lányok a fonóba” - rokkázás, guzsalyozás, fonások – műhelyfoglalkozás, Békéscsaba, 2020. január

Tűzzománc művésztelep a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület szervezésében, Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely, 2019. október

Népi bőrműves képzés, Hagyományok Háza, 2019. márciustól

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, népi kézműves képzés - nemezelés továbbképzés, Békéscsaba, 2019.

Ö.N.T. Ötvös Nyári Tábor (cizellálás), Mátranovák, 2018., 2019.

Békés Megyei Népművészeti Egyesület, XXIX. Dél-alföldi regionális népi kézműves tábor, Békéscsaba, 2015., 2017., 2019.

„Boldogasszony” tábor (nemezelés, selyemfestés), Hajdúnánás, 2016.

IX. Debreceni Ötvöszománc Szimpózium, 2008.

Gyökerek

A kézművesség szeretetét gyermekkorom óta hordozom magamban. A kötés-horgolás, csuhéfonás, hímzés alapjait nagymamáimtól tanultam, a fémművesség iránti vonzalom pedig édesapám műhelyében „rakódott rám”.

Középiskolai tanulmányaimat a debreceni Művészeti és Kézművesipari Szakképző Iskolában kezdtem meg (ma Kós Károly Művészeti Szakgimnázium). A népi mesterségek oktatása, népi hagyományok ápolása állt akkoriban az iskola szemléletének középpontjában. A népi mesterségek iránti kíváncsiságom itt tág teret kapott. Tanáraim emberként is példaképként állnak előttem azóta is. Itt szerettem meg a néptáncot, népdaléneklést is, ami jelenleg is fontos helyen van az életemben.

Szakmai tapasztalataim

Érettségi után, főiskolai (szociális) tanulmányaimat szüneteltetve tértem vissza szeretett iskolámba, zománcműves szakra nappali tagozatos diákként.

Mesterem Vincze Zita ötvös, zománcműves volt.

Tanulmányaim során megismerkedtem zománcművesség (pl.: rekeszzománc, sodronyzománc, süllyesztett zománc, áttört zománc), illetve a fémművesség (pl.: peremezés, forrasztás, domborítás, fűrészelés), különböző technikáival. Főleg ékszerzománcot használtunk, vörösrézzel és ezüsttel dolgoztunk. Különböző tárgyakat készítettem, pl. medálokat, karkötőket, képeket, mécsestartókat.

Szociális tanulmányaim alatt végig foglalkoztatott az, hogy hogyan kapcsolható össze ez a számomra két fontos terület: a segítő foglalkozás és a kézművesség. Szakdolgozatomat is erről a témáról írtam.

Később, műveszetterápiás tanulmányaim során mélyebben tudtam ezzel foglalkozni és megtaláltam a keresett „kapcsot”.  

Jelenlegi tevékenységem, terveim, célkitűzéseim

Foglalkozásom a zománccal, mint alapanyaggal kapcsolatos tanulásról, számomra eddig ismeretlen zománctechnikák (pl. szórás, sablontechnika), a festőzománcban (iszapzománcban) rejlő széles lehetőségek felfedezéséről szól. Ebben Gergely Judit (vegyész, alkotóművész) segít engem, aki szakmai tapasztalatával, felszereltségével, a legkülönbözőbb zománc alapanyagok előállításával, kísérletező kedvével sokaknak tág teret biztosít.

A népi kultúra, népművészet, néptánc szeretete fontos helyen van az életemben, kimeríthetetlen forrásként szemlélem. Érdeklődöm a népi mesterségek - különösen a bőrművesség, nemezelés iránt. Igyekszem megragadni a tanulás lehetőségeit. Nemezelésben Orosz Adélt (Szenna) és Aba P. Ákost tartom mesteremnek, bőrművességben Dékány Dórát és Horváth Tibort (Tiszafüred).

Szeretek kísérletezni, érdekelnek a különböző természetes anyagok (kő, fa, bőr, réz, gyapjú, csont) egymással, valamint tűzzománccal, tükörrel való kombinálása.

Rendszeresen tartok hagyományőrző foglalkozásokat, amiken természetes anyagokat használunk. Ezeken az alkalmakon is keresem és igyekszem segíteni az alkotómunka gyógyító, rehabilitáló hatását az emberi lélekben.